ga aan de slag met je kind

Ga gezellig samen zitten … of liggen. Je mag zelfs ondersteboven hangen in de zetel of met je stoel een beetje wiebelen. Neem het boek erbij.
Mooi hé … en wat ruikt het lekker! Ook benieuwd wat erin staat? 

Samen ontdekken

Ga samen op zoek in het boek. Er valt heel veel te ontdekken. 

De titel van het boek luidt ‘Geen kat op school … of toch?’. 
Wat betekent de titel? Past de titel bij het boek? Is er geen kat op school of zie je hier en daar een snoet of staart? Wat bedoelt de auteur met ‘geen kat op school’? Heb je de mooie prenten al eens bekeken? 

Er is zo veel te zien! Misschien kan je door de prenten samen te bekijken al raden waarover het verhaal zal gaan.  

Laat je fantasie er maar op los.

Samen vertellen

Blader samen door het boek, bekijk de prenten en vertel erover. Ga samen in gesprek waarover het boek zou gaan. 

Wat zou er allemaal aan de hand zijn? Wat wil de titel zeggen? Hoe eindigt het verhaal? Wat zou er nog kunnen gebeuren? Zou dit in het echt ook kunnen gebeuren? Kan je een ander einde verzinnen? Wat vind je ervan?
Veel stof om samen over na te denken en te bespreken. 

Samen luisteren

Wat is er leuker dan samen bladeren door een mooi boek en terwijl luisteren naar het luisterverhaal dat bij het boek hoort. Een stem leidt je langs de prenten doorheen het verhaal. En als je even iets niet begrijpt, kan je op de pauzeknop drukken en bij elkaar wat uitleg vragen of het even opzoeken. Je kan het luisterverhaal bij dit boek beluisteren en opnieuw beluisteren waar en zoveel keer je maar wil … zelfs tot je het helemaal uit je hoofd kent. 

Samen voorlezen

Een boek voorlezen is zoveel meer dan lezen alleen. De fijne interactie zorgt ervoor dat het leesplezier wordt doorgegeven. Met je stem kan je het verhaal boeiend maken. Je kan de luisteraar allerlei vragen stellen. Je kan samen fantaseren over wat er nog zal gebeuren. Je kan details in het boek aanwijzen en samen naar een verklaring zoeken. 

En nog leuker zijn de gesprekken die je achteraf kan hebben over het verhaal … zomaar uit het niets … omdat het blijft hangen. 

Samen lezen

Zien lezen doet lezen … dus samen lezen werkt eens zo motiverend. 

Kies ervoor om ieder om beurt een zin te lezen of zelfs een hele pagina. Je kan ook afspreken dat iemand de stukjes van de verteller leest en iemand in de rol kruipt van de personages in het boek. Gebruik maar veel intonatie en gekke stemmen en breng zo de personages tot leven. Je kan zelfs, terwijl er voorgelezen wordt, de situaties naspelen of uitbeelden. Boeiend toch?!